Dziś jest niedziela, 20 października 2019 . Od początku roku upłynęło: 292 dni.

Gimnazjalne Centrum Informacji    |  KASSK   |   Poczta    |    Blog Matematyczny  |    BIP   |    GIGANT    |    Cyfrowa Szkoła 

Hasło dla Ciebie: "Cokolwiek zostanie upuszczone na układ elektroniczny pod napięciem, spadnie zawsze tam, gdzie wyrządzi najwięcej szkód."

Aktualności
Archiwum
Ciekawe strony
Cyfrowa szkoła
Dziennik lekcyjny
ECDL
Galeria zdjęć
Gazetka
Kadra
Kalendarz
Kluby
Komunikaty
Koncepcja pracy
Kontakt
Laureaci
Najlepsi absolwenci
Nasz Patron
Nasza oferta
Pasaż sztuki
Plan lekcji
Przedmiotowe SO
Publikacje edukacyjne
Rada Rodziców
Regulaminy
Rekrutacja
UKS GimTom
Wstęp
Wyróżnienia i certyfikaty



Od mąki i wody do chleba, czyli wizyta w Piekarni „Sowa”


Piękny zapach świeżo upieczonego chleba i ciepło buchające z piekarskiego pieca poczuli uczniowie klas II c i III l naszego gimnazjum, którzy w poniedziałek 23 listopada byli gośćmi nowotomyskiej Piekarni „Sowa”. Właściciel piekarni pan Paweł Sobczak oprowadził nas po swoim zakładzie i zdradził tajniki wypieku pieczywa.

Podczas wycieczki mieliśmy okazję zobaczyć urządzenia służące do produkcji pieczywa oraz piec do jego wypieku. Zdobyliśmy szereg cennych informacji. Dowiedzieliśmy się, że w przemyśle piekarniczym wykorzystuje się drobnoustroje przeprowadzające fermentację mlekową oraz alkoholową. W wyniku fermentacji mlekowej powstaje kwas mlekowy, który zakwasza ciasto, nadaje mu smak i jest jednocześnie naturalnym konserwantem, a w wyniku fermentacji alkoholowej dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto. Na jakość pieczywa wpływa również wytwarzany przez mikroorganizmy kwas octowy. Dzikie drożdże i bakterie mlekowe znajdują się na ziarnach zbóż.

W Piekarni „Sowa” pieczywo wypieka się metodą tradycyjną (na naturalnym zakwasie). Chleb taki nie zawiera ulepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników, czyli jest bardzo zdrowy. W tej nowotomyskiej piekarni wytwarza się m.in. chleb graham, żytni, bułki poznańskie, wrocławskie, bułki i rogale maślane oraz wyroby cukiernicze.

Ciekawiły nas tajniki pracy piekarza, dlatego nie zabrakło pytań o przebieg kariery zawodowej i warunki pracy. Dowiedzieliśmy się, że wiele wysiłku wymaga prowadzenie piekarni w warunkach rynku zdominowanego przez markety oferujące tańsze, ale nie lepsze pieczywo. Przekonaliśmy się, że praca piekarza jest ciężka i wymagająca, głównie dlatego, że piecze się nocą, aby wcześnie rano świeży chleb czekał na nas w sklepie. Nie ma też wolnych niedziel. Kiedy inni ludzie już, albo jeszcze świętują, piekarz pracuje, bo rozpoczyna pracę o godzinie czwartej. Ale, jak każda, praca piekarza daje też satysfakcję.
- A największa jest wtedy, gdy ludzie polecają i chwalą pieczywo z mojej piekarni – mówił z pasją o swej pracy pan Sobczak. Naprawdę przyznajemy: ciepłe bułki i świeży chleb, których kosztowaliśmy, były wyśmienite.

Jeszcze raz dziękujemy panu Pawłowi Sobczakowi z Piekarni „Sowa” za odkrycie przed gimnazjalistami swoistej magii chrupiącego pieczywa.


Marzena Dach-Kolanko, Marlena Jarczewska, 2015-11-29 23:44:18

Wszystkie informacje >>


zobacz wcześniejsze informacje >>
Dziennik elektroniczny




Gimnazjum w Nowym Tomyślu - nasze filmy








Szkoła Bez Przemocy
Szkoła Ucząca Się